Rodzaj whisky stworzony w całości w jednej destylarni. Produkowana jest z jednego rodzaju słodu, w przypadku szkockiej whisky jest to słód jęczmienny. Według szkockich przepisów prawnych, dopuszcza się dodanie barwników na etapie produkcji (E150a – Karmel). Jest destylowana metodą Pot-Still czyli w kotłach, następnie dojrzewa minimum 3 lata w dębowych beczkach. Beczki te nie mogą przekraczać pojemności 700 litrów. Zwykle identyfikuje się ją jako szkocką whisky, ale jest ona także produkowana w wielu różnych krajach. Whisky wyprodukowane poza Szkocją może się różnić między innymi zbożem. Zamiast słodu jęczmiennego, może zostać użyty na przykład słód żytni. W naszym sklepie znajdziecie najlepsze whisky single malt z całego świata.
Aberlour jest świetną whisky single-malt dla początkujących. Swój głęboki aromat zawdzięcza leżakowaniu w beczkach po sherry. Przywodzi on na myśl czekoladę i toffi. Jedna z najlepszych whisky z regionu Speyside.
Lekka, słodka w smaku dobra whisky. Dzięki potrójnej destylacji prosta zarówno w walorach smakowych jak i zapachowych. Polecana dla osób, które nie przepadają za mocnymi i intensywnymi trunkami.
Pochodząca z najmniejszej tradycyjnej destylarni w Szkocji – Edradour, whisky o tej samej nazwie prezentuje świetne nuty miodowe oraz aromatem przypomina rum.
Przez wielu uważany za jeden z najlepszych single maltów. Piętnastoletni Oban przed zabutelkowaniem leżakuje w beczkach po Montilla Fino. Aromat gotowanych owoców, orzechów, śliwek. Idealnie się komponuje z ciemną czekoladą.
Talisker Storm zawiera wszystkie swoje ciepłe, dymne nuty, które możemy znaleźć w standardowym Talisker 10yo. Wersja storm poszła o krok dalej, uwydatniając swoje cechy szczególne jeszcze bardziej. Świetna, rozgrzewająca whisky.
Przepysznie gładka, z bogatą nutą suszonych owoców i sherry. Światowy koneser F Paul Pacult opisał ją w swojej książce, jako „najlepszą 12-letnia whisky single malt„.
Ten pochodzący z Campbeltown trunek, jest postarzany w specjalnie wyselekcjonowanych amerykańskich dębowych beczkach, w których wcześniej leżakował bourbon. Subtelny aromat wanilii i owoców.
Dobrze oceniana, młoda whisky, której składniki nie przekraczają 6 lat. Zgodnie z nazwą, leżakowała w dębowych beczkach po bourbonie o pojemności 125 litrów. Dzięki temu, whisky ma bliższy kontakt z drewnem, co przyspiesza proces starzenia.
Pochodząca z Islay cechuje się charakterystycznym dla tego regionu dymnym aromatem torfu, zapach bardzo lotny i bogaty, jedna z cech szczególnych tego alkoholu.
Jeśli jesteś zainteresowany zakupem, skontaktuj się z nami, lub odwiedź nas na miejscu, zapraszamy!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.