Speyside Distillery
Zwana królewską destylarnia Spey położona jest w Szkocji w górach Cairngorm będących częścią Grampianów Wschodnich. Średnia wysokość terenu wynosi tu ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Od północnego zachodu ich granicę stanowi rzeka Spey. Speyside Single-Malts ze względu na łagodniejszy niż w Highlands klimat charakteryzują się łagodniejszym smakiem i mniej wyczuwalnym torfowym zabarwieniem. To właśnie z tego regionu pochodzą najbardziej znane i doceniane szkockie single-malt whisky. To tu powstają między innymi: Aberlour Single Malt, Cardhu Single Malt, Glendronach Single Malt, Glenfiddich, Glen Grant, The Glenlivet i oczywiście prezentowana dziś Speyside Trutina i Fumare.
Pierwsze wzmianki Speyside Distillery pochodzą z końca XVIII wieku. Dokładnie w 1770 John i Robert Harvey rozpoczęli swoją przygodę z whisky. Sławę przyniósł im Lord Bayron, który beczkę Spey Single Malt Whisky wysłał na dwór króla Jerzego III jako swój prezent ślubny. Destylarnia Speyside była znana jako jedna z najpiękniejszych destylarni w Szkocji. Niestety na początku XX wieku destylarnia Spey została zamknięta. Kilka razy reaktywowana ostatecznie zniknęła z mapy szkockich gorzelni w 1965. Od 1990 została otwarta ponownie i przez kolejne 25 lat przekształcała się w jedną z najlepszych destylarni słodowych. Do dziś gorzelnia ciągnie wodę z dopływu rzeki Spey, rzeki Tromie i używa starych młynów wodnych do mielenia słodu.
Spey single-malt whisky
Dziś na rynku i w Whisky&Spirit House można znaleźć kilka gatunków single maltów produkowanych w tej destylarni.
Są to między innymi:
FŪMĀRE – to pierwsza w historii whisky z nowej Destylarni Speyside. Produkowana jest z jęczmienia torfowego, leżakowana w dębowych beczkach z burbonu. Fumare z łaciny zadymiona ma wyczuwalny słodki choć lekko słony, dymny i owocowy smak, z nutami jabłek, ziół. Butelkowana w serii zaledwie 18000 indywidualnie numerowanych butelek.
TRUTINA – 46% to słodowy single malt leżakowany w dębowych beczkach z burbonu, który w 2016 roku został wprowadzony na rynek. Nawiązuje chyba najbardziej ze wszystkich produktów do historii destylarni. Jej produkcja została ograniczona do 18000 indywidualnie numerowanych butelek. Nazwa pochodzi z łaciny i oznacza produkt dobrze wyważony/zbalansowany/czysty. Nazwa pasuje do jej smaku i wyglądu. Wąska butelka i blado złoty kolor w pierwszej chwili mogą przypominać białe wino. Smak ma owocowy, początkowo pikantny, z nutami kwiatowymi, raczej słodkawy z wyczuwalnym smakiem białej czekolady.
W 2017 roku otrzymała:
- srebny medal Spirits Selection / Concour Mondial de Bruxelles
- brązowy medal Scotch Single-Malt – Speyside – International Wine & Spirit Competition
Interesujesz się zakupem? Zapytaj!
Więcej informacji znajdziecie na firmowej stronie Speyside Distillery.